עצב הראייה מורכב מיותר ממיליון סיבי עצב הנושאים מסרים מכל עין אל המוח. נזק לאחד או לשני עצבי הראייה יכול לגרום לאובדן ראייה זמני או קבוע. מערכת הראייה היא אחת מהמערכות החשובות ביותר בגוף האנושי. היכולת לראות ובצורה תקינה היא חשובה לחיינו היומיומיים. אך לצערנו, מחלות של עצב הראייה יכולות להתפתח ולהשפיע באופן סביבתי על איכות הראיה ועל רמת הנוחות של אלו שסובלים מהן.
מחלות היכולות לגרום נזק לעצב הראייה
גלאוקומה : זו היא קבוצת מחלות המהוות את הגורם המוביל לעיוורון בארצות הברית. גלאוקומה מתרחשת בדרך כלל כאשר לחץ הנוזל בתוך העיניים עולה לאט ופוגע בעצב הראייה. יש רופאי עיניים שמתמחים בגלאוקומה.
דלקת בעצב הראייה: הגורמים כוללים זיהומים ומחלות הקשורות למערכת החיסון כגון טרשת נפוצה. לפעמים הסיבה אינה ידועה. נפוץ יותר בצעירים.
אוטם או ניוון בעצב הראייה: הסיבות כוללות זרימת דם לקויה לעין, מחלות גנטיות, חבלה או חשיפה לחומרים רעילים.
בצקת של ראש עצב הראייה: על רקע לחץ תוך גלגלתי מוגבר (ואז יש גם כאבי ראש, בחילות, הקאות) או מבנה מולד.
מחלות עצב הראיה
נוירואופתלמולוגים הם רופאי עיניים המתמחים באבחון וטיפול במחלות עצב הראייה, העצבים המפעילים את שרירי העיניים והמסלולים המוחיים הקשורים אליהם. הם מומחים בהערכה וניהול של דיפלופיה חריפה, שהיא ראייה כפולה שמופיעה בפתאומיות.
כאשר מטופל מופיע עם דיפלופיה חריפה, הנוירואופתלמולוג יבצע בדיקת עיניים מקיפה, הכוללת בדיקת חדות ראייה, בדיקת אישונים, בדיקת תנועתיות עינית ובדיקה פונדוסקופית. הוא גם ישאל את המטופל על ההיסטוריה הרפואית שלו, כולל פגיעות ראש, שבץ או בעיות נוירולוגיות אחרות.
בהתבסס על תוצאות הבדיקה וההיסטוריה של המטופל, נוכל לקבוע את הגורם הבסיסי לדיפלופיה. בעת הצורך אני אפנה גם להדמייה מוחית ובדיקות מעבדה. כמה מהגורמים הנפוצים ביותר לדיפלופיה חריפה כוללים:
- שיתוק עצבי גולגולת: אלו הן הפרעות המשפיעות על העצבים השולטים בשרירי העיניים. שלושת השיתוקים הנפוצים ביותר של עצבי הגולגולת הגורמים לדיפלופיה הם שיתוק עצב מס' שלוש (CN III), שיתוק עצבי מס ' 4 (CN IV) ושיתוק עצב מס' 6 (CN VI).
- מיאסטניה גרביס: זוהי הפרעה אוטואימונית המשפיעה על השרירים, כולל שרירי העיניים.
- מחלת עיניים של בלוטת התריס: זהו מצב דלקתי המשפיע על בלוטת התריס ויכול להשפיע גם על שרירי העיניים.
- שבץ מוחי: שבץ מוחי עלול לפגוע במוח ולגרום לדיפלופיה.
לאחר שאקבע את הסיבה הבסיסית לדיפלופיה, אתאים את תוכנית הטיפול. הטיפול יהיה תלוי בגורם הספציפי לדיפלופיה. לדוגמה, אם הדיפלופיה נגרמת על ידי שיתוק עצב גולגולתי, יתכן שארשום סטרואידים או תרופות אחרות להפחתת הדלקת. במקרים מסוימים, יתכן שיהיה צורך בניתוח כדי לתקן את חוסר היישור של העיניים.
נוירואופתלמולוגים ממלאים תפקיד חיוני באבחון ובטיפול בחולים עם דיפלופיה חריפה. הם מומחים בהערכה ובניהול של מצב זה, והם יכולים לספק לחולים את הטיפול הטוב ביותר האפשרי.
הנה כמה דברים נוספים שכדאי לזכור לגבי תפקידו של הנוירואופטלמולוג בדיפלופיה חריפה:
נוירואופתלמולוגים מתייעצים לעתים קרובות עם רופאים אחרים, כגון נוירולוגים, נוירוכירורגים ורופאי חדר מיון, כדי לסייע באבחון ובניהול חולים עם דיפלופיה חריפה.
אם אתה חווה דיפלופיה חריפה, חשוב לפנות לנוירואופתלמולוג בהקדם האפשרי. אבחון וטיפול מוקדם יכולים לסייע במניעת אובדן ראייה קבוע.